Definisi Sholat Tarawih dalam Islam

  • on November 25, 2021

Bulan Ramadhan adalah pada dasarnya tidak hanya sebulan untuk lapar dan dahaga. Lebih daripada itu, bulan ini juga adalah bulan ibadah dan menuai pahala. Terdapat banyak ibadah khas Tuhan dan memberi keutamaan hanya pada bulan Ramadan sahaja. Oleh itu, tidak jarang orang – orang manusia lumba – bangsa dalam beribadah pada bulan Ramadan.

Salah satu ibadah yang khas bulan Ramadhan adalah tarawih itu. Secara umumnya, ini dilakukan selepas solat malam tarawih ‘dan dilaksanakan secara berjemaah. Beberapa melakukannya dengan 8 rakaat, tetapi ada yang melakukan tarawih sebanyak 20 rakaat.

Ia adalah perbezaan yang munasabah dan tidak menjadi masalah. Apa yang penting ialah kita dapat menghidupkan malam Ramadan tarawih. Kerana dalam beberapa sejarah, dikatakan bahawa orang yang melaksanakan tarawih dengan harapan dan berkat-berkat Allah, dosa – dosanya yang telah lalu akan dihapuskan oleh Allah.

Mengutip situs bacaan doa harian Islam runimas, bulan yang penuh dengan keberkatan Ramadan. Setiap amalan dan ibadah yang dilakukan pada bulan Ramadan adalah satu ganjaran dua kali ganda daripada Allah. Sebagai umat Islam, kita wajib untuk berpuasa selama 30 hari, dari subuh sehingga matahari terbenam. Puasa adalah solat fardhu pada bulan Ramadan.

Selain puasa, rasanya tidak lengkap untuk menambah ibadah-ibadah. Pada bulan Ramadan, setiap malam atau selepas solat Isya biasanya menunaikan solat tarawih. Supaya tidak lupa lagi bagaimana prosedur untuk pelaksanaannya, dalam artikel ini kita diingatkan bagaimana tarawih doa niat untuk memulakan kerja pada salam.

Mendengar dengan teliti ya!

pemahaman Tarawih
solat Tarawih atau di sesetengah kawasan dipanggil tarawih, atau teraweh adalah solat sunnah yang dilakukan semasa bulan suci Ramadan. Dalam bahasa Arab, perkataan Tarawih adalah bentuk jamak dari ترويحة (tarwihatun) yang bermaksud masa untuk berehat. Secara ringkas disebut di atas, yang telah diadakan selepas solat malam tarawih. Biasanya dilakukan secara berjemaah di masjid.

Walau bagaimanapun, pada zaman Nabi, berdoa Tarawih berjemaah di masjid tidak dilakukan sepanjang Ramadan. Sebahagian besar Nabi melaksanakannya di rumah, sebagaimana yang diriwayatkan dalam hadis Bukhari, Muslim, Abu Dawud, An-Nasa’i, Malik dan Ahmad.

Diberitahu bahawa, Aisha menceritakan peristiwa-peristiwa dalam 10 malam terakhir Ramadan dalam. Sebagaimana sabda Nabi melaksanakan tarawih dengan sesetengah orang. Pada malam seterusnya beberapa rakan yang tidak mengambil bahagian dalam malam sebelum naik tarawih doa Nabi di masjid yang dihadiri oleh ramai jemaah dari malam sebelumnya. Pada malam ketiga, masjid penuh sesak dengan jemaah yang menanti Allah. Tetapi Nabi Muhammad tidak meninggalkan rumah.

Cycles Tarawih

Bilangan rakaat Tarawih pelbagai doa. Beberapa melakukannya dengan 8 rakaat, telah dilakukan dengan dua rakaat atau empat kali ucapan. Ada juga yang melakukan solat tarawih 20 rakaat, yang dilakukan 2 rakaat, 10 kali ucapan. Kedua-dua mereka mempunyai hujah mereka sendiri. Jadi tidak perlu untuk berhujah apa-apa solat Tarawih lebih sah. Oleh itu, setiap yang mempunyai hujah sendiri, dan hujah yang benar-benar sahih.

Prosedur untuk Tarawih
Seperti dinyatakan di atas, terdapat dua pendapat mengenai kitaran dalam menunaikan solat tarawih, iaitu 8 rakaat dan 20 rakaat, berikut adalah urutan dalam menjalankan shalat tarawih:

Baca tarawih niat solat
Baca takbiratul Ihram
Baca ta’awudz dan Al-Fatihah dan diikuti dengan surat yang dibaca dalam Al-Quran
BOW
I’tidal
sujud pertama
Duduk antara dua sujud
Meningkat daripada duduk
Salam dalam kedua
memberi merit

Selepas itu, biasanya mengenai pelaksanaan shalat tarawih dengan solat witir sentiasa hujung oleh 3 kitaran masa salam. Berikut prosedur burung dan nilai doa.

Article Categories:
Uncategorized

Comments are closed.